Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boleslav I.
 
 
 Boleslav I.Obrazek
Boleslav záhy poté, co se ujal vlády, převezl Václavovi ostatky do pražské kaple sv. Víta, založené jeho bratrem. V návaznosti na tento čin začíná jednat o bratrovo svatořečení a církevní osamostatnění Čech vznikem pražského biskupství. K získání povolení vyslal svou dceru Mladu do Říma.Obrazek Nicméně založení biskupství se dočkal teprve jeho syn Boleslav II.( viz obr. vpravo).
u 

Další Boleslavova politika

 
Zavádí tzv. hradskou soustavu a zároveň daň z míru a z těchto prostředků financoval dlouhou válku s Ottou I.( trvá 14 let), nicméně výsledkem je potvrzení placení tributu, čímž je obnovena lenní závislost. A poté co společně s Ottou I. (r. 955) v bitvě u Lechu porazil Maďary rozšířil území českého státu o Moravu, Slezsko, Krakovsko a Červené hrady.
  ObrazekObrazekVyužíval i sňatkovou politiku, když svoji druhou dceru, známou pod jménem Doubravka (viz. obr. vlevo), provdal za polského knížete Měška (viz obr. vpravo). Ten se - jistě také do značné míry pod jejím vlivem - stal prvním křesťanským vládcem v Polsku.
 
 
 
Krom toho jako první český vládce nechal razit stříbrné mince-denáry. Rovněž nechává přebudovat pražský hrad do kamenné podoby. 
Boleslav I. umírá 15. července roku 972 nebo 967.