Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další vývoj české mince


 

Záměr věčné mince bohužel nevyšel. Pouze do nástupu Jana Lucemburského na trůn se razila stejná mince nejenom kvalitativně, ale i se stejnými opisy včetně jména krále. Tyto posmrtné emise nejdou nikterak odlišit od původní ražby Václava II. Za 1. Lucemburka se kromě jména započala snižovat kvalita mincí. Původně vzhledem k zahraničním dluhům docházelo ke dvojí emisi, odlišené interpunkčním znaménkem na minci, kvalitní do zahraničí a méně kvalitní pro vnitřní oběh. Stejné důvody vedly k zaražení zlatých florénů r. 1325, vzhledově zcela přizpůsobených italským vzorům, jež si i přes svou sporadickou emisi udrželi kvalitu po celé období ražby tj. do 80. let 14. st. Za Karla IV. dochází pouze k úpravě vzhledu, kdy na líci vystřídal lilii obraz panovníka a na rubu Jana Křtitele český lev.

 Po smrti Václava II. se pro technologickou náročnost přestalo s ražbou parvů, které byly nahrazeny jinými mincemi s velmi rychle klesající kvalitou díky časté obnově mince. To vede k nedodržování relace 1 : 12, čemuž se snaží čelit Václav IV. Reformou z r. 1384 zaražením dvou druhů černých čtyřhranných mincí penízů a halířů se zobrazením dvou ocasatého lva a královské koruny v poměru 1 groš - 7 penízů - 14 haléřů (- 28 obolů). Nicméně stejně jako pozdější mincovní řád z r. 1407 nezabránil rozpadu mince.

Ani soustředění ražby do jednoho místa nevydrželo, neboť jednak zařazením slezských knížectví do Zemí koruny české sem pronikají drobné slezské brakteáty a jednak zde existuje ražba drobných mincí v Erlangenu, Chebu a v Brně za vlády Jošta, kdy sem pronikají i Joštovi lucemburské groše.[1])

 

Použitá literatura k mincovnictví

Ivan HLAVÁČEK - Jaroslav KAŠPAR - Rostislav NOVÝ, Vademecum pomocných věd historických, Jinočany 2004

 Zdeněk PETRÁŇ – Pavel RADOMĚRSKÝ, Encyklopedie české numismatiky, Praha 1996

 Jaroslav POŠVÁŘ, Měna v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (do počátku 20. století), Praha 1977

 Gustav SKALSKÝ, Český obchod 10 – 11. století ve světle nálezů mincí, in: Numismatický sborník 1, Praha 1953, s. 13 – 43

 Petr VOREL, Od pražského groše ke koruně české 1300 – 2000, Průvodce dějinami peněz v českých zemích, Praha 2000

 Josef ŽEMLIČKA, Čechy v době knížecí (1034 – 1198), Praha 2007



[1])  I. HLAVÁČEK - J. KAŠPAR – R. NOVÝ, Vademecum, s. 440 -444; P. VOREL, Od pražského groše, s. 40 - 61.